Рецепт за домашен ајвар
По снабдувањето
со високо квалитетни прехрамбени продукти и тегли, подготовката на зимницата
може да започне. Иако најверојатно веќе имате свои рецепти за зимница, погледајте
рецепт за нешто што е традиционално и многу популарно кај нас - домашен ајвар.
Намирници
10 кг на црвен
пипер
2,5 кг модар патлиџан
5 лути пиперки
5 лажици сол
1 децилитар 9 процентен оцет или 3 децилитри јаболков
2 чешниња кромид
7 децилитри масло за јадење
2,5 кг модар патлиџан
5 лути пиперки
5 лажици сол
1 децилитар 9 процентен оцет или 3 децилитри јаболков
2 чешниња кромид
7 децилитри масло за јадење
Подготовка на домашен ајвар
Измијте ги
пиперките и модриот патлиџан и печете ги во рерна или на скара, а откако ќе се
испечат убаво, исчистете ги од лушпите и семето. Измијте ги исто така лутите
пиперки и исчистете ги од семето и рачките. Потоа пиперките, модрите патлиџани
и лутите пиперки заедно измелете ги со мелница за месо.
Добиената смеса ставете
ја во соодветен поголем сад за пржење на ајвар и додајте 5 лажици сол, 1
децилитар 9 процентен оцет (или 3 децилитра јаболков), двете чешниња излупен и
протиснат кромид и 7 децилитри масло за јадење. Измешајте добро и ставете во
рерната на 180 степени да се пече за 2 до 3 часа. Промешајте повремено.
Кога тоа е
направено, со печениот ајвар се полнат внимателно претходно измиените и
стерилизирани тегли. Одозгора на смесата во секоја претходно наполнета тегла се
става една лажица врело масло и се запечатува со целофан или херметички капак.
По ладењето, вака
подготвениот домашен ајвар е спремен за јадење.
Добар апетит!
Добар апетит!
Коментари
Постави коментар