Рецепт за домашен ајвар

По снабдувањето со високо квалитетни прехрамбени продукти и тегли, подготовката на зимницата може да започне. Иако најверојатно веќе имате свои рецепти за зимница, погледајте рецепт за нешто што е традиционално и многу популарно кај нас  - домашен ајвар.


Намирници

10 кг на црвен пипер
2,5 кг модар патлиџан
5 лути пиперки
5 лажици сол
1 децилитар 9 процентен оцет или 3 децилитри јаболков
2 чешниња кромид
7 децилитри масло за јадење

Подготовка на домашен ајвар

Измијте ги пиперките и модриот патлиџан и печете ги во рерна или на скара, а откако ќе се испечат убаво, исчистете ги од лушпите и семето. Измијте ги исто така лутите пиперки и исчистете ги од семето и рачките. Потоа пиперките, модрите патлиџани и лутите пиперки заедно измелете ги со мелница за месо.

Добиената смеса ставете ја во соодветен поголем сад за пржење на ајвар и додајте 5 лажици сол, 1 децилитар 9 процентен оцет (или 3 децилитра јаболков), двете чешниња излупен и протиснат кромид и 7 децилитри масло за јадење. Измешајте добро и ставете во рерната на 180 степени да се пече за 2 до 3 часа. Промешајте повремено.

Кога тоа е направено, со печениот ајвар се полнат внимателно претходно измиените и стерилизирани тегли. Одозгора на смесата во секоја претходно наполнета тегла се става една лажица врело масло и се запечатува со целофан или херметички капак.
По ладењето, вака подготвениот домашен ајвар е спремен за јадење.
Добар апетит!

Коментари

Популарни постови